Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

άλλη μια ντροπή "καλλιτεχνική"



*άλλο ένα ... fame story στα "ποιητικά" πλαίσια, με φόντο αυτή τη φορά τα μάρμαρα του Παρθενώνα.
άλλη μια αηδία "καλλιτεχνική", με παρασκήνιο βαρύ, με αλυσίδες κι άλλες στα μυαλά μας.
άλλη μια ντροπή, Ελλήνων συντελεστών - γιατί προδότες δεν είναι μόνο οι της εξουσίας, είναι κι άλλοι, με βιτρίνα ένα δήθεν κίνημα Τέχνης, και μια απόχρωση ροζ ιστορίας γραφής..πολιτισμού.

όποιος έχει μυαλό να δει..όποιος έχει νου, και έχουμε πολλοί, να σκεφτεί...

Προμηθεύς Πυρφόρος*


_______________________


το κείμενο που ακολουθεί της Κλεονίκης Καλλέργη:

Αχ, αυτή η σκαρταδούρα! Κι είναι γεμάτη η ανθρωπότητα...!

Γελώ! Δε μειδιάζω πια με το ανεγκέφαλο κάποιων, που στήνουν ένα "ποιητικό" διαγωνισμό για να επιστρέψουν τα Μάρμαρα πίσω και που θα είναι μέρος μιας μεγάλης παγκόσμιας διοργάνωσης...Χρόνια την ταλαιπωρούσαμε την Ποίηση, τώρα την αποκάμαμε...

Διαβάζω:"Το μαζικό κίνημα των ποιητών “100 Thousand Poets for Change“ διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά παγκόσμιες εκδηλώσεις σε πολλές χώρες, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε περιβαλλοντικά, κοινωνικοπολιτικά και πολιτιστικά θέματα. Οι δραστηριότητες στις εκδηλώσεις εμπλουτίζονται και με τη συμμετοχή μουσικών, ζωγράφων, φωτογράφων, ηθοποιών και άλλων καλλιτεχνών. Μέσα από το κίνημα των 100 Χιλιάδων Ποιητών για την Αλλαγή, δίνεται η ευκαιρία στις παγκόσμιες κοινότητες μέσω της ποίησης και της τέχνης να υψώσουν τη φωνή τους σε θέματα που αφορούν τον τόπο τους και τη χώρα τους μέσα από απαγγελίες, διαλέξεις, εργαστήρια, συναυλίες, παραστάσεις και άλλες δραστηριότητες".
Μαζικό κίνημα η Ποίηση;;; Από πότε;

Ποζάρει και το όνομα ενός ξένου καθηγητή ( ιδρυτής του γεγονότος αυτού, Michael Rothenberg, είναι ευρέως γνωστός ποιητής, στιχουργός, εκδότης του on-line λογοτεχνικού περιοδικού Bigbridge.org και ακτιβιστής για το περιβάλλον με έδρα την Βόρεια Καλιφόρνια) που μπαίνει πρώτο - πρώτο σε ένα διαγωνισμό ποίησης που θα υψώσει φωνή απέναντι σε συμφέροντα πολιτικά, οικονομικά, ατομικά...Και γιατί το όνομα κάποιου πρέπει να κάνει κάποιον να θέλει να διαγωνιστεί; Με διαλέξεις, εργαστήρια, συναυλίες, απαγγελίες δεν αλλάζει ο κόσμος, ούτε λύνονται τα προβλήματά του...Δόλωμα;Γελώ! Χασκογελώ!

Υπάρχει λέει, και μια επιτροπή εδώ στην Ελλάδα που θα κρίνει τα ποιήματα όσων γράψουν! Ποιοι είναι αυτοί της Επιτροπής; Νά' χουν τελειώσει το σκολειό; Και αν έχουν τελειώσει και πανεπιστήμιο, τι τους δίνει τη δυνατότητα να κρίνουν τα ποιήματα άλλων; Να ξέρουν άραγε ότι η ποίηση δε βραβεύεται; Να γνωρίζουν -ποιος ξέρει;- ότι η Ποίηση είναι κατάθεση ψυχής και όχι διαγωνισμός και πανηγύρι; Γελώ! Χασκογελώ!
Κυρίες και κύριοι, η παράσταση αρχίζει με καινούργια νούμερα, ακολουθώντας τη νέα μόδα των καναλιών με διαγωνιζόμενους στο χορό, το τραγούδι, τη μίμηση και τώρα και την Ποίηση! Και από επιτροπές; Άλλο τίποτα!

Καημένε Χριστιανόπουλε, τά' πες, τά' γραψες, ποιος ακούει, ποιος διαβάζει; Σε επικαλούμαι:"Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης, απ΄ όπου και αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία, απ’ το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε. Αυτό το απαίσιο «υπείροχον έμμεναι άλλων», που μας άφησαν οι αρχαίοι.
Είμαι εναντίον των βραβείων, γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Βραβεύω σημαίνει αναγνωρίζω την αξία κάποιου κατώτερου μου -και κάποτε θα πρέπει να απαλλαγούμε από την συγκατάβαση των μεγάλων. Παίρνω βραβείο σημαίνει παραδέχομαι πνευματικά αφεντικά -και κάποτε θα πρέπει να διώξουμε τα αφεντικά από τη ζωή μας".

Μα ο Ποιητής έγραψε και άλλα, για κλίκες και κουλτουριάρηδες:"Είμαι εναντίον των κλικών. Προωθούν τους δικούς τους• τους άλλους, όλους τους θάβουν. Όποιοι δεν τους παραδέχονται, καρατομούνται. Κυριαρχούν οι γλύφτηδες και οι τζουτζέδες. Δεν έχω καμμιά αμφιβολία πως το μέλλον ανήκει στα σκουπίδια.
Είμαι εναντίον των κουλτουριάρηδων. Όλα τ’ αμφισβήτησαν, εκτός από τις τρίχες τους. Τους έχω μάθει για καλά. χαλνούν τον κόσμο με την κριτική τους. Όλους τους βγάζουν σκάρτους και πουλημένους. Και μόλις πάρουν το πτυχίο, αμέσως διορίζονται στα υπουργεία• από παντού βυζαίνουν και ο ιδεαλισμός τους ξεφουσκώνει μέσ’ στα βολέματα του κατεστημένου".

Και τέλος έγραψε και κάτι για ιδεολογία και ατομική φιλοδοξία: "Είμαι εναντίον κάθε ιδεολογίας, σε οποιαδήποτε απόχρωση και αν μας την πασέρνουν. Όσο πιο γοητευτικές και προοδευτικές είναι οι ιδέες, τόσο πιο τιποτένια ανθρωπάκια μπορεί να κρύβονται από πίσω τους. Όσο πιο όμορφα τα λόγια τους, τόσο πιο ύποπτα τα έργα τους. Όσο πιο υψηλοί οι στόχοι, τόσο πιο άνοστοι οι στίχοι.
Είμαι, προπάντων, εναντίον κάθε ατομικής φιλοδοξίας, που καθημερινά μας οδηγεί σε μικρούς και μεγάλους συμβιβασμούς. Αν σήμερα κυριαρχούν παραγοντίσκοι και τσανάκια, δεν φταίει μόνο το κωλοχανείο• φταίνε και οι δικές μας παραχωρήσεις και αδυναμίες. Αν πιάστηκε η μέση του οδοκαθαριστή, φταίμε και εμείς που πετάμε το τσιγάρο μας στον δρόμο. Κι αν η λογοτεχνία μας κατάντησε σκάρτη, μήπως δε φταίει και η δική μας σκαρταδούρα;"

Κι είναι γεμάτη η ανθρωπότητα...από αυτήν τη σκαρταδούρα!

http://tovivlio.net/100%CF%87%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83/